-
Einde van Windows 7
Na jaren komt er nu echt een eind aan Windows 7. Extended support eindigt op 14 januari 2020.
De vertrouwde desktop verdwijnt waarschijnlijk nog lang niet van alle systemen. Hoewel het ruim tien (!) jaar ondersteund is door Microsoft en Windows 8 al sinds oktober 2012 op de markt is, zijn er nog steeds een aantal systemen die gewoon blijven doordraaien op Windows 7.
Het zal me niet verbazen als er nog steeds een paar nog oudere Windows XP computers draaien, bijvoorbeeld als print/scanner server of in een embedded systeem voor de toegangscontrole van het gebouw waar je werkt.
Overigens, Windows 8 is inmiddels ook uitgefaseerd en versie 8.1 wordt nog tot 2023 ondersteund.Nederland
In de praktijk zien we dat Windows 7 nog door de helft van de Nederlanse gemeenten gebruikt wordt.
En het lijkt erop dat die gemeenten, ondanks flinke inspanningen, de gestelde doelen niet allemaal gaan halen. Bij het bedrijfsleven zal het niet veel anders zijn. Waarschijnlijk zijn de grote ondernemingen wel ‘over’, maar er zijn nog tienduizenden ‘middelgrote’ bedrijven, die verouderde machines en software draaien.Wereldwijd
Een redelijk nauwkeurige weergave van de huidige stand van zaken is hier te vinden.
Per november 2019 zou het marktaandeel voor Windows 7 nog steeds een flinke dertig procent (!) zijn. Hoewel deze getallen over de hele wereld gaan, vermoed ik dat het in Nederland toch om veel verouderde systemen gaat.Nieuwe technieken
Het systeemlandschap is gevarieerder geworden. Inmiddels is de thuisgebruiker overgestapt van desktop-pc naar laptop of tablet en daarvandaan weer op smartphone. Privé hebben veel mensen ruim voldoende aan Chromebooks om het sociale netwerk, video en muziek te benaderen. En die toestellen worden redelijk up-to-date gehouden. Apps werken immers niet op verouderde software.
Bedrijven en thuiswerkers doen steeds meer in de cloud. Complete oplossingen zoals Microsoft Office 365 en de Google suite, bieden een veelheid aan kantoortoepassingen en maken dat data en werk overal beschikbaar zijn. Die ‘kleine’ ondernemers hoeven dus niet meer te investeren in server- en backup oplossingen, hoeven geen dure licenties meer te kopen en het updaten van alle kantoortoepassingen (inclusief email) gaat bijna vanzelf.
Voor bedrijven die client-server applicaties gebruiken is er inmiddels voldoende beschikbaar aan cloudoplossingen, zoals Docker en web-based clients. Systemen draaien dan niet meer op een OS waarbij het ingewikkeld is om updates uit te voeren, maar draaien op platformen die onafhankelijk zijn.
Clientsystems kunnen ook in de cloud draaien. Virtuele clientsystems worden dan ondersteund en onderhouden door de leverancier en de gebruiker hoeft eigenlijk alleen maar een thin-client op zijn bureau te hebben.
Een deel van de beveiligingsrisico’s kan daarmee omzeild worden.
Hoewel… Die cloud oplossingen introduceren natuurlijk ook weer nieuwe risico’s en een gedegen onderzoek naar mitigerende maatregelen blijft noodzakelijk!Windows 10
De laatste loot aan de Microsoft boom heeft inmiddels zijn plek veroverd in de wereld en het onderhoud ervan bestaat uit het wachten op patch-tuesday. Helaas blijkt dat de laatste tijd vervelend uit te pakken. Microsoft updates installeren, zonder nadenken, is niet altijd aan te raden.
Op servergebied (Windows 2016) gaat het allemaal behoorlijk goed. Een goed updatebeleid met voldoende zekerheden is essentieel voor de beveiliging en voor de continuïteit van applicaties en data.Januari 2020
Dus, als de eerste nieuwjaarsrecepties voorbij zijn, wordt Windows 7 stilletjes uitgefaseerd en wens ik jullie een veilig nieuw jaar.
Door Roland Verhaar; ITWorks4All
Tags: Cloud diensten, Updates, Windows 7
Topics
Onze werkwijze
Hoeveel tijd en kosten bespaar ik met de hulpmiddelen van Informatiebeveiligingdoejezo?
Antwoord...Wat is nieuw aan Informatiebeveiligingdoejezo?
Antwoord...Kan ik alle werkzaamheden uitbesteden?
Antwoord...Heb ik aan de hulpmiddelen van Informatiebeveiligingdoejezo voldoende?
Antwoord...